Ogólnopolski Konkurs na Najlepszą Restaurację Sushi 2012

Już 26 sierpnia, w warszawskiej restauracji Izumi Sushi odbędzie się Ogólnopolski Konkurs na Najlepszą Restaurację Sushi 2012. Wydarzenie jest odpowiedzią na ogromne zainteresowanie warszawiaków specjałami kuchni japońskiej oraz potrzebą propagowania najlepszych praktyk w wyspecjalizowanych restauracjach. Tego dnia rywalizacja odbędzie się w trzech widowiskowych etapach: sushi tradycyjne, styl dowolny i najlepszy sushimaster. Dla gości będą zorganizowane bezpłatne warsztaty przygotowywania sushi prowadzone m.in. przez Dariusza Richtera – autorytet w tematyce kuchni japońskiej. Dodatkowo przewidziano szereg innych atrakcji, m.in., wykład o japońskich alkoholach połączony z degustacją i seminarium poświęcone sztuce savoir-vivre`u w Japonii. Dzieci natomiast będą mogły wziąć udział w zabawach interaktywnych i warsztatach tradycyjnych gier japońskich.

Impreza będzie miała miejsce w niedzielę, między godziną 10 a 19, a kolejne etapy Konkursu na najlepszą restaurację będą się odbywać cyklicznie co dwie godziny. W przerwach przygotowano różnorodne atrakcje, które mają na celu przybliżenie kultury Japonii. Wydarzenie uświetnią widowiskowe pokazy tradycyjnych walk azjatyckich, takich jak aikido, kiudo, karate, a nawet tai-chi. Przybyli goście będą mogli wziąć udział w seminarium na temat etykiety w restauracji i dowiedzą się, jakich zachowań unikać by nie urazić japońskiego kucharza. Dodatkowo, w trakcie wykładów połączonych z degustacją, dorośli będą mogli poszerzyć swoją wiedzę na temat sake oraz tradycyjnych win i piw japońskich. Amatorzy i miłośnicy sushi będą mieli okazję spróbować swoich sił podczas 10-ciu darmowych kursów przygotowania tego japońskiego przysmaku. Dla najlepszych zostanie zorganizowany konkurs amatorów, w którym główną nagrodą będzie jednoosobowy kupon do wykorzystania w szkole Sushi Akademia. Spotkanie uświetni pokaz „Fashion Food”, podczas którego przyrządzone zostaną dania japońskie.

Na młodszych gości także czeka wiele atrakcji związanych z japońską kulturą. Specjalnie na tą okazję, Klub Japoński organizuje warsztaty tradycyjnych gier z kraju kwitnącej wiśni. Dzieci poznają zasady japońskiego go, shogi, hanafuda oraz mahjonga, dzięki którym będą mogły później błysnąć swoją wiedzą w towarzystwie rówieśników. Przewidziano również krótki kurs nauki języka, który zostanie prowadzony przez japonistkę, Alicję Than. Nie zabraknie też pokazu tradycyjnych sztuk japońskich – kaligrafii oraz origami. Wśród atrakcji Bettle PlayStation – rewelacyjna rozrywka dla całej rodziny. Mnóstwo zabawy, konkurencje sportowe
i taneczne na Play Station Move. Dodatkowo, dzięki firmie Mazda, w strefie znajdują się m.in. samochodziki dla dzieci, słodycze, baloniki i kolorowanki, a dla opiekunów zaplanowano jazdę testową Mazdą CX-5.

Wydarzenie odbędzie się dzięki współpracy Warszawskiego Centrum Promocji oraz największego polskiego portalu skupiającego miłośników sushi, sushi-online.pl. W jury każdego konkursu znajdzie się znana projektantka Ewa Szabatin, która towarzyszyła tegorocznym laureatkom Miss Warszawy podczas warsztatów robienia sushi. Pojawią się również wybitni specjaliści w tematyce japońskich kulinarii –Bogusław Oryszczak, będący najstarszym polskim kucharzem sushi, Dariusz Richter, wybitny specjalista ds. kuchni i kultury japońskiej oraz Tomasz Szymankiewicz szkoleniowiec z wieloletnim stażem zawodowym i były szef kuchni Sushi Baru. Miejsce spotkania, Izumi Sushi również nie jest przypadkowe. Restauracja została zwycięzcą poprzedniej edycji Konkursu, a jej wyjątkowa atmosfera i położenie w warszawskiej oranżerii stanowi doskonałe miejsce do delektowania się przysmakami kuchni japońskiej. Głównym sponsorem wydarzenia jest istniejąca od 1920 roku japońska firma Mazda, a partnerami strategicznymi Kuchnie Świata, Sushi Akademia, Izumi Sushi, Kikkoman, Podravka, Gekkeikan – Importer VsopBrands.pl, SOTO – Dalekowschodnie Centrum Kulturalno-Sportowe oraz Klub Japoński.

Plan atrakcji:
10.00-11.00     WARSZTATY TRADYCYJNYCH GIER JAPOŃSKICH
11.00-12.00     POKAZ FASHION FOOD
12.00-13.00     I ETAP KONKURSU – SUSHI TRADYCYJNE
13.00-14.00     WYKŁAD ALKOHOLE JAPOŃSKIE ORAZ DEGUSTACJA
14.00-15.00     II ETAP KONKURSU – STYL DOWOLNY
15.00-16.00     KONKURS DLA AMATORÓW
16.00-16.30     III ETAP KONKURSU – NAJSPRAWNIEJSZY SUSHIMASTER
16.30- 17.30     SAVOIR-VIVRE- ETYKIETA W JAPOŃSKIEJ RESTAUTACJI
17.30-17.45     ROZDANIE NAGRÓD
17.45-18.45     SZYBKI KURS JĘZYKA JAPOŃSKICH

Godziny warsztatów:

10.00-10.30     WARSZTATY ROBIENIA SUSHI  (prowadzący Bogusław Oryszczak)
10.40-11.10     WARSZTATY ROBIENIA SUSHI (prowadzący Tomasz Szymankiewicz)
12.30-13.00     WARSZTATY ROBIENIA SUSHI (prowadzący Bogusław Oryszczak)
13.10-13.40     WARSZTATY ROBIENIA SUSHI (prowadzący Tomasz Szymankiewicz)
13.50-14.20     WARSZTATY ROBIENIA SUSHI (prowadzący Dariusz Richter)
14.30-15.00     WARSZTATY ROBIENIA SUSHI DLA DZIECI NA ZAPISY (prowadzący Alicja Than)
15.50-16.20     WARSZTATY ROBIENIA SUSHI (prowadzący Tomasz Szymankiewicz)
16.30-17.00     WARSZTATY ROBIENIA SUSHI (prowadzący DLA DZIECI NA ZAPISY Alicja Than)
17.10-17.40     WARSZTATY ROBIENIA SUSHI (prowadzący Bogusław Oryszczak)
17.50-18.20     WARSZTATY ROBIENIA SUSHI (prowadzący Alon Than)
18.30-19.00        WARSZTATY ROBIENIA SUSHI (prowadzący Tomasz Szymankiewicz)

Zgłoszenia udziału w warsztatach przyrządzania sushi prosimy przesyłać drogą elektroniczną na adres: Agata.Kulakowska@wcp.media.pl wraz z imieniem i nazwiskiem oraz preferowaną godziną warsztatów.
W przypadku warsztatów dla dzieci, prosimy o podanie imienia i nazwiska dziecka i jego opiekuna.

WCP