- Pompy ciepła w już istniejących budynkach - czy to ma sens?
- Budujący i remontujący coraz częściej wybierają zewnętrzne drzwi marki NITUS
- G-U: Pochwyt ze zintegrowanym czytnikiem ekey dLine
- Drużyna sponsorowana przez Aluron została Wicemistrzem Polski 2023/2024
- Okna PVC pod lupą: wszystko, co powinieneś wiedzieć, zanim je zamontujesz
Szef kuchni MAKRO radzi, jak wybrać świeżą rybę
Sieć hurtowni MAKRO Cash&Carry Polska oferuje ponad 140 rodzajów i odmian świeżych ryb i owoców morza. W celu zapewnienia ich dostępności oraz wysokiej jakości w okresie przedświątecznym dostawy do hal odbywają się 6 razy w tygodniu. Porad na temat ryb udziela codziennie Cezary Powała, szef kuchni w stołecznym Studiu Kuchennym MAKRO przy Alejach Jerozolimskich 184.
Świeża ryba charakteryzuje się przede wszystkim sprężystym, elastycznym mięsem. Tuż po złowieniu tężeje, a po kilku godzinach nabiera elastyczności i właśnie wtedy najlepiej nadaje się do spożycia.
– Gdy po przyciśnięciu ryby mięso powróci do swego uprzedniego kształtu, mamy pewność, że jest świeża – mówi szef kuchni Cezary Powała, na co dzień prowadzący pokazy kulinarne oraz doradztwo i degustacje w Studiu Kuchennym MAKRO. Jeśli mamy wątpliwości i nie jesteśmy pewni, jak sprawdzić jakość danego egzemplarza, możemy poprosić o pomoc doradców z Działu Rybnego MAKRO – Wszyscy nasi pracownicy wiedzą, jak powinna wyglądać ryba świeża. Ich jakość jest w 100% sprawdzona – zapewnia Cezary Powała.
MAKRO Cash & Carry (press box)